Koporativna navigacija
Jeziki
 Izberite jezik: RSS
Prijava uporabnika
Prijava uporabnika


Pozabljeno geslo?
Podmenijska navigacija
Inner Photo

PoliMat: Novice
Enter Title

Novice

Novice

PoliMaT odkriva talente na področju polimernih materialov in tehnologij

23.09.2012

Iščemo ambiciozne dodiplomske in podiplomske študente. Prijave zbiramo do 14.10.2012.

Priložnosti   

Finalisti boste imeli priložnost:  

  • samostojnega reševanja problema na izbranem področju,  
  • pridobitve vrhunskega znanja s področja polimernih materialov,  
  • dela pod mentorstvom vrhunskih raziskovalcev CO PoliMaT in razvojnikov iz gospodarstva.   


Zmagovalci boste lahko kandidirali za usposabljanje v ZDA, v raziskovalnem in industrijskem središču za polimere, kjer ima v tehnološkem parku pisarno tudi CO PoliMaT. Po delavnici boste imeli možnost sodelovanja z raziskovalnimi skupinami ali zaposlitve v CO PoliMaT, sodelovanja z industrijskimi ustanovitelji in partnerji, vključitve v startup time. 

Dokument v pdf: polimat_odkriva_talente.pdf


Področja, na katera se lahko prijavite:   

a) Nanopolimerni kompoziti 

O polimernih nanokompozitih govorimo, kadar imamo nanodelce ali nanopolnila inkorporirana v polimerni matriks. Lahko so različnih oblik (ploščice, vlakna ali kroglaste oblike), vsaj ena dimenzija mora biti v okviru 1-50 nm. Njihova majhnost bistveno vpliva na lastnosti materialov, ki jih pridelujejo iz njih (npr. večja moč in odpornost proti vročini), kar odpira nove možnosti uporabe v optoelektroniki, medicini, gradbeništvu, barvah, tekstilu, UV zaščiti, senzoriki, sončnih celicah in mnogih drugih področjih.

b) Biopolimeri 

Biopolimeri so polimeri, ki jih proizvajajo živi organizmi. Sestavljeni so iz monomernih enot. Poznamo tri vrste: polipeptide, nukleinske kisline in sladkorje. Najpogostejši biopolimer na svetu je celuloza. Uporabni so kot bioplastika, gradbeni material, kirurški vsadki, higienski izdelki, alternativno gorivo in vir energije. Biopolimeri in njihova narava predstavljajo priložnost za reševanje tako obširnih problemov, kot so suša, prekomerno gnojenje in pretirane količine nerazgradljivih odpadnih snovi.

c) Polimeri v medicini 

Polimeri so v medicini široko uporabni. Najbolj znana aplikacija polimerov je verjetno kar za inkapsulacijo zdravil, kar omogoči natančno dovajanje na tarčna mesta in njihovo postopno sproščanje. Tak postopek zmanjša strupenost zdravil in hkrati poveča učinkovitost. Tu so še kirurški vsadki, razgradljivi šivi, materiali za zobozdravstvo ter senzorika pri postavljanju diagnoz. V medicini je še vedno veliko priložnosti za rešitve z uporabo polimerov in z njimi povezane vrhunske tehnologije.


Zadnje novice
22.01.2014Delo CE PoliMaT izredno pozitivno ocenjeno na okrogli mizi v Evropskem parlamentu
17. decembra 2013 je CO PoliMaT v Bruslju predstavil rezultate delovanja in razvojne usmeritve centra na okrogli mizi z naslovom “Vloga E......več

Noga
Pravno obvestilo | Politika zasebnosti | O avtorjih